Slaveriet i Afrika

Studerar historia så här i förberedande syfte till torsdagens prov. Håller på och fördjupa mig i slaveriet och dess följder för Afrika. Bestämde mig för att publicera det jag skrivit om slaveriet i Afrika.

Det publiceras mesta dels för mig själv (så att jag kan läsa det var som helst, typ på skolans dator) men även för dig som känner dig intresserad etc.

Bild hääär ifrån.

Slaveriet i Afrika

Afrika var länge en kontinent varifrån man tog slavar.  Ungefär mellan åren 1500-1800 talet var slaveriet ett synnerligt vanligt fenomen i Afrika. Slaveriet hade dock existerat även tidigare. Det uppskattas att minst 11 miljoner slavar transporterades över Atlanten till bl.a. Latinamerika under århundradena. Av dessa miljoner var det många som dog eftersom förhållandena vid t.ex. transporterna var vidriga. I Europa var det framförallt britter och fransmän som idkade slavhandel men även araber idkade slavhandel. Slaveriet var något som fick stora konsekvenser för hela världen. Européerna fick billig arbetskraft som kunde producera t.ex. socker (det vita guldet) på sockerplantagerna och slavhandeln var således väldigt lönsamt för Européerna. Afrika fick däremot inte mycket ut av slavhandeln.  De förlorade ung och flitig arbetskraft och bara en viss minoritet i Afrika hade nytta av varorna som Européerna gav till Afrika i utbyte.

Vilka var slavar och hur blev man en slav? Slavarna som kom från Afrika var både män och kvinnor som var i gott skick. Beroende på var slavarna skulle arbeta var det vanligare med det ena könet. De som transporterades över Atlanten var mestadels män medan de som fördes till muslimländer oftare var kvinnor. Det fanns fyra olika sätt på vilka man blev slav och det var som dömd för ett brott, frivilligt (som följd av t.ex. en hungersnöd), som krigsfånge eller kidnappning. Ett intressant faktum är att kidnappningen inte gjordes ensam av ”den vita mannen” utan afrikanerna var själva medverkande i det här. I själva verket var de afrikanska regenterna så gott som tvingade till att sälja slavar eftersom de var beroende på av de europeiska varorna för att bl.a. kunna försvara landet.

Det fanns olika kategorier av slaveri rörande Afrika. Olika slags personer ville köpa slavar och slavarna fick olika slags sysslor att utföra beroende på vart och till vem de kom till. De som var väldigt intresserade av att köpa slavar var bl.a. européer som fick nytta av dem på plantagerna i Amerika men också araberna använde mycket kvinnor som hushållsslavar. Slavarna användes till olika sysslor och behandlades oftast mycket dåligt av dem som köpt dem. Slavarna ansågs vara köparens egendom och fick behandlas lite hur som helst. Slavar kunde arbeta t.ex. på plantager, i gruvor men också i hushållssysslor.  I städerna kunde det finnas slavskräddare, -möbelsnickare, -sömmerskor, -skomakare och liknande.

Slaveriet hade stora konsekvenser för Afrika. Följderna var många och negativa och ännu idag finns det platser i Afrika som man kan se konsekvenserna av slavhandeln. En stor följd var avfolkningen av den afrikanska befolkningen. Vissa områden blev verkligt hårt utsatta och hela befolkningar kunde bli utplånade. I och med avfolkningen förlorade Afrika unga friska arbetare som dög bäst till att utföra produktivt arbete. Grunden till ekonomisk utveckling blev alltså så gott som obefintlig. I och med slavhandeln gav Afrika bort fina råvaror och arbetskraft medan de fick varor som t.o.m. undanträngde vissa lokala industrier och på det viset förstörde för det Afrikanska samhället ännu mer. Av råvarorna som Afrika gav bort kunde t.ex. engelsmännen börja producera och uppfinna nya saker, vilket de också gjorde. Afrika hade dock ingen del i de nya uppfinningarna och de hamnade ännu mer på efterkälken.

Afrika har följaktligen påverkats av slavhandeln och dess historia har präglats av den. Vem vet hur Afrika skulle ha sett ut om slavhandeln aldrig skulle ha skett. Skulle Afrika kanske ha varit ett ledande ekonomiskt land om inte Afrika och dess befolkning blivit så hårt utnyttjade av oss européer och av araberna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s